Langt de fleste småsager (mindre retssager der ikke kræver advokat) opstår, fordi parterne er uenige om, hvad der faktisk er sket i et forhold. Du mener at tingene ser ud på én måde, og din modpart mener, at tingene forholder sig helt anderledes. Formålet med småsagen er at finde ud af, om det er dig eller din modpart, der har ret.

Når du under småsagen har præsenteret sagen, som du ser den, og modparten har præsenteret sagen, som han ser den, har dommeren normalt fået to meget forskellige versioner af historien. For at dommeren kan afgøre, hvem der skal have medhold i småsagen, skal dommeren derfor se på småsagens beviser.

Udgangspunktet er, at den der vil påberåbe sig, at tingene er på en bestemt måde, også skal bevise, at det faktisk forholder sig sådan. Hvis du mener, at modparten har købt en vare af dig, er det altså dig, der skal bevise det, og hvis modparten mener, at du har leveret forkert, skal han bevise dét. Dette er en forenklet sandhed, men dog en fin tommelfingerregel.


De beviser dommeren i en småsag normalt lægger vægt på er:

  • Partsforklaringer (din og modpartens forklaring)
  • Vidneforklaringer
  • Dokumentbeviser (kontrakter, e-mails, breve osv.)
  • Uvildige, sagkyndige erklæringer
  • Syn og skøn

  • Inden vi anlægger din småsag, gennemgår vi alle de beviser vi på tidspunktet har adgang til, og forsøger ud fra dem at give et bud på udfaldet af sagen. Når modparten fremlægger sine beviser vurderer vi ligeledes disse, så vi har det bedst mulige udgangspunkt for at føre din småsag.

    Gør modparten ikke indsigelser? Du kan læse mere om vores inkasso her