Selv om en småsag generelt er den bedste og billigste måde for dig til at få løst mindre tvister, er der stadig en række ting du skal være opmærksom på, når du overvejer, om du bør anlægge din småsag.

Har du en småsag? Kontakt os for at høre om dine muligheder


Selvmøder eller rettergangsfuldmægtig?

Du har mulighed for selv at møde i din småsag, og du er derfor ikke tvunget til at hyre en repræsentant til at bistå dig i sagen. En retssag er dog en meget uvant situation for de fleste mennesker, og at forsøge at føre sagen selv svarer i høj grad til at spille skak på et ukendt skakbræt – i mørke. Begreber som processkrifter, processuel skadesvirkning, sagkyndig erklæring, appelmuligheder, hjemmel, bevisbyrde og retspraksis er ikke noget de fleste kender til, og det kræver normalt uforholdsmæssigt meget tid for en udenforstående at sætte sig ind i.

Advokatkontorer fører generelt ikke småsager, idet de kræver langt højere salærer, end sagen kan bære. HornskovVindberg er Danmarks førende kontor indenfor småsager, og vores ekspertise på området, samt brug af jurastuderende gør, at vi kan fungere som rettergangsfuldmægtige for dig i din sag, og til en væsentligt lavere pris end ved et almindeligt advokatkontor.


Overvejelser om sagsomkostninger

Det er ikke gratis at føre en småsag. Der kan være en række omkostninger forbundet med det, og disse bør tages med i din overvejelse af, om en småsag skal anlægges. Hovedreglen er, at en part selv skal betale for de processuelle skridt, som parten sætter i værk. Det betyder, at hvis du vælger at hyre HornskovVindberg til at repræsentere dig i din retssag, skal du i første omgang selv betale vores salær. Det samme gælder, hvis det bliver nødvendigt at indhente en sagkyndig erklæring eller lignende. Du skal som sagsøger ligeledes betale en retsafgift til domstolen for småsagen på 500,00 kr.

Når sagen er afsluttet, skal den tabende part dog betale den vindende parts omkostninger. Det betyder, at hvis vi vinder din sag, får du erstattet en stor del af de omkostninger, du indtil nu har afholdt. Det er retten der fastsætter hvor stort et beløb du får erstattet.


Kan modparten betale?

Man kan jo ikke klippe håret af en skaldet, og det er derfor vigtigt, at du tager med i dine overvejelser, om du tror modparten vil kunne betale, hvis du vinder sagen. Hvis den tabende part ikke kan betale efter dommen, bortfalder dit krav dog ikke af den grund. Du har ved din småsag sikret dig dit krav, og skulle modparten senere få penge igen, kan du søge betalingen til den tid.


Procesrisiko

Det er altid vigtigt at foretage en grundig vurdering af, om du vil kunne få medhold i din sag. Af den grund, tilbyder HornskovVindberg en gratis vurdering af din småsag, så du ved hvor du står.

Du skal dog være opmærksom på, at der altid er en risiko for, at modparten får ret. Det er ikke tilstrækkeligt, at du selv VED du har ret. Det handler om, hvorvidt vi kan BEVISE for dommeren at du har ret. I sidste ende, bliver sagen vurderet af en dommer, og hvordan dommeren ser på en sag kan aldrig med 100 % sikkerhed fastslås på forhånd.